O kuchyňském náčinní
Vařečky jsou opatřené certifikovaným přírodním ošetřením, které je vhodné pro styk s potravinami a dokonce i s dětskými hračkami. Toto ošetření každé vařečce zaručuje lepší odolnost vůči vodě a snadněji se udržují - to je nejlépe provést vodou a nechat vařečky volně uschnout.
Vařečky odebírám od českého výrobce a mají certifikát FSC. To znamená, že si můžeme být jisti, že svým nákupem podporujeme nejen lesní hospodaření, ale i českou rukodělnou výrobu. Zkrátka vše ryze české.
Každý kus je originál. I při stejném vzoru se jednotlivé vařečky můžou lišit. Jak v kresbě dřeva, tak v malých detailech motivu - přece jen je to ruční práce.
péče
Dřevo nemá rádo vodu a rychlé sušení. Úhlavním nepřítelem prkének a dřevěného kuchyňského náčiní jé právě myčka. Pokud dřevo přichází často do kontaktu s vodou, je zásadní ho pravidelně olejovat.
Všechny typy dřevěného nádobí můžete mýt krátce pod tekoucí vodou, jarem, houbičkou nebo kartáčkem. Do myčky nepatří, leda byste se s ním chtěli dřív nebo později rozloučit. Nesušte ani na zdrojích tepla - nechte volně uschnout, jinak ho dřív nebo později můžete rovnou přiložit do kamen nebo použít jako zápich na záhonek.
Když se o dřevo dobře staráme, může v kuchyni vydržet i generace.
ÚDRŽBA
Dřevěné nádobí je třeba jednou za čas napustit olejem. Jak často, závisí na tom, jak pravidelně jej používáte. Pokud několikrát týdně, pak nádobí ošetřete olejem cca za 2 až 3 měsíce. Pokud jen občasně, tak cca jednou za půl roku.
Dřevěné načiní zakoupené klasicky v obchodě, ošetřete ještě před prvním použitím. Doporučuji provést i dvě procedury ošetření.
Vařečky z mé nabídky jsou již ošetřeny speciálním ošetřením a odpuzují vodu, ty stačí ošetřit cca jednou za půl roku i méně.
Dřevěné nádobí ošetříte houbičkou namočenou v oleji. Vařečku, prkénko, lžíci či jiný dřevěný výrobek přetřete po celém povrchu. Pak ji necháte přes noc zaschnout. Olej co se nevstřebal otřete hadříkem a necháte doschnout/vytvrdnout a můžete znovu používat. Tím se zvýrazní textura dřeva, vrátí se nejen krásná barva, ale i odolnost vůči opotřebení.
JAKÝ OLEJ ZVOLIT
oleje a vosky
Nejlepší volba je zakoupit ošetření přímo určené na dřevěné kuchyňské náčiní, jedná se o směsy přírodních olejů a vosků. To je mnohdy ale drahá volba, pokud máte v kuchyni krásné kousky, jistě se časem vyplatí.
minerální olej
Bez obav můžete použít i minerální olej pro kuchyňské náčiní. Je netoxický a nezanechává zápach. Zlatá střední cesta.
rostliný olej
NE
Čemu se ale vyvarovat je rostlinný olej, dělí se dle vysychavosti. Ten nevysychavý se na dřevo nehodí. Má tendenci vytvořit lepkavý povrch a může žluknout a nepříjemně ovlivňovat chuť pokrmů.
Do této skupiny patří slunečnicový olej, řepkový olej, olivový olej, kokosový olej, mandlový, makový,..
ANO
Co většina z nás najde v kuchyni, jsou oleje ze skupiny vysychavých olejů. Ty lze použít. Ale mají, dle druhu, delší dobu vyschnutí a vytvrdnutí. Doba vytvrdnutí se pohybuje v rámci týdnů až měsíců, dle druhu oleje. Nezoufejte - nádobí lze používat i dříve, jen se bude olej rychleji vymývat.
Do této skupiny patří vlašský olej, lněný olej, ostropestřecový olej,..